Kaj je Šungit in kako se ga uporablja?

Šungit je naravni mineral s posebno kristalno mrežo, ki temelji na ogljiku. Znano je, da življenje na Zemlji temelji na ogljiku. Izvor šungita, čigar geološka starost je ocenjena na več kot 2 milijardi let, do danes še ni pojasnjen. Med drugim obstajajo domneve, da so kamni šungita ostanki Phaetona – enega od planetov, ki naj bi nekoč obstajal v našem sončnem sistemu.

Znanstveniki so začeli šungit temeljito proučevati šele pred približno 40 leti.

Kemijska sestava šungita

Ogljik: 20 – 95 %, silicij: 5 – 60 %, aluminij: do 4 %, železo: do 3,5 %, magnezij: do 3,5 %, kalij: do 12 %, žveplo: do 1,2 %, kalcij: do 0,58 %, fosfor: do 0,34 % in mnogo drugih makro in mikroelementov.

Šungit je mogoče najti le na enem delu Zemlje, na področju republike Karelije v Rusiji. Njegova strukturna oblika so majhne kroglice, tako imenovane globule, ki imajo fulerensko strukturo, s katero je mogoče razložiti izvor zdravilnih učinkov šungita. Te kroglice v vodi spremenijo vodne molekule in jih prestrukturirajo, tako da pridobijo zdravilno moč.

Fuleren je bil prvič odkrit v znanstvenem laboratoriju, v prostoru za procesno modeliranje, in šele kasneje v Zemljini skorji. Na pomembnost tega odkritja kaže dejstvo, da je znanstvenikom, ki so obravnavali to temo, prof. Robertu F. Curlu, prof. Sir Haroldu W. Krotou in prof. Richardu E. Smalleyu, 9. oktobra 1996 Kraljeva švedska akademija znanosti podelila Nobelovo nagrado za kemijo za odkritje fulerenov.

Ogljik je eden izmed nujno potrebnih elementov za življenje. Šele pred kratkim je bila odkrita nova, fulerenska zgradba ogljika, ki spominja na nogometno žogo. Ta zgradba kaže velik potencial na področju medicine. Do sedaj so takšno naravno fulerensko strukturo odkrili le pri šungitu. Na podlagi te strukture razlagajo njegove posebne zdravilne lastnosti, vpliv na upočasnjen proces staranja in ohranjanje vitalnosti telesa.

Fuleren C-60 je močan antioksidant in zdravilo prihodnosti

Znanstveniki so odkrili izjemno antioksidativno lastnost fulerena, ogljika C-60. Le-ta je 270-krat močnejši antioksidant od vitamin C, močnejši tudi od vitamina E. Nekateri znanstveniki ga imenujejo tudi „supervitamin E“, ker se uspešno topi v maščobah. Zaradi svoje oblike se fulereni enostavno vežejo na molekule prostih radikalov. Eksperimentalno je dokazano, da ena molekula C-60 lahko na sebe veže tudi do 34 molekul prostih radikalov. Fulereni se lahko povežejo z velikim številom oksidativnih molekul, brez da bi to bistveno vplivalo na njihove spremembe. Velika prednost uporabe fulerenov, topnih v vodi, kot medicinskih antioksidantov je v njihovi sposobnosti, da se vključijo v celične mitohondrije in druge dele celic, kjer nastajajo prosti radikali. Fulerene obravnavajo kot potencialno zdravilo za razne bolezni, vključno s preprečevanjem nastanka raka.

Izvedene so bile raziskave o predoziranju in toksičnosti s katerimi je potrjeno, da fuleren C-60 ni strupen in da ne obstajajo nobene nevarnosti pri njegovi uporabi. Prav nasprotno. Leta 2012 so odkrili, da se je mišim, katerim so dajali velike količine fulerena C-60, podaljšala življenjska doba celo za 100 %, brez kakršnihkoli toksičnih učinkov.

Čiščenje vode s pomočjo šungita

Šungit ima sposobnost čiščenja vode od skoraj vseh organskih snovi (vključno z naftnimi derivati in pesticidi), bakterij in mikroorganizmov. Fulereni kažejo v vodi tudi katalizatorske sposobnosti pospeševanja oksidacije aktivnih kemijskih spojin, kot so npr. prosti radikali.

Šungit očisti vodo tudi nitratov in nitritov, odvečnega bakra, magnezija, železa, jajčec parazitov, odstranjuje motnost, različne okuse in vonje. Poleg tega vodo obogati s kalcijevimi, magnezijevimi solmi in mikroelementi v koncentraciji, ki je optimalna za človeški organizem, dezinficira vodo brez uporabe klora ali ultravijoličnih žarkov.

Čista in mehka voda jezera Onegasee (v ruski republiki Kareliji) ustreza vsem strogim higienskim zahtevam in je zaradi tisočletja dolgega skupnega delovanja vode in šungita pitna brez kakršnegakoli čiščenja ali prekuhavanja.

V večletnih raziskavah šungitne vode na zdravje ljudi je bilo ugotovljeno, da ima edinstven preventivni in zdravilni učinek. Obnavlja in revitalizira tkivo kot tudi celotno energijo v telesu.

Zdravilne lastnosti šungitne vode so posledica pretakanja vode skozi šungitne kamenine. Dejstvo je, da so v tej vodi prisotni minerali silicija, magnezija, kovinskih sulfatov in železa najdeni tudi v drugih vodnih virih, vendar pa delovanje teh vod na človekov organizem nima nobene analogije s šungitno vodo. Zdravilni učinek vode se pripisuje fulerenski zgradbi šungita.

Raziskovalci so ugotovili, da ima voda, ki teče preko šungitnih kamenin, antibakterijske lastnosti. Pri testiranju so v vodo vsuli bodisi šungitni prah ali večji kos kamenine ter istočasno okužili vodo s streptokoki skupine A (povzročitelji angine, škrlatinke in revmatizma) kot tudi s streptokoki skupine D (enterokoki) ter ugotavljali pitnost vode. Preizkus je pokazal, da je imela voda, v kateri je bil šungit tri dni, baktericidne lastnosti proti naštetim mikroorganizmom. Že pol ure po dodajanju šungita se je koncentracija streptokokov skupine D znižala za 10 do 100 krat, koncentracija streptokokov skupine A pa 900 krat v primerjavi z začetnimi koncentracijami.

S strani raziskovalcev je prišla informacija, da se v vodo, v kateri je šungit, preko vodotopnih fulerenov sprošča homeopatska količina ogljika. Kako narava tvori te vodotopne fulerene, današnja znanost še ne zna pojasniti.

Šungitna voda se priporoča kot preventiva, dokazano pa ima koristne učinke pri zdravljenju sledečih boleznih:

 • Impotenca
 • Anemija
 • Alergije različnih vrst
 • Bronhialna astma
 • Gastritis
 • Prebavne motnje
 • Bolezni ledvic
 • Bolezni jeter
 • Diabetes
 • Težave z žolčnimi kamni ter druge bolezni žolčnika
 • Oslabljen imunski sistem
 • Bolezni trebušne slinavke
 • Prehlad
 • Bolezni krvnega obtoka in srca
 • Sindrom kronične utrujenosti

 

Z uporabo šungita v vodi ne pridemo samo do pitne vode, temveč tudi do molekularne koloidne raztopine hidriranih fulerenov, ki se uporabljajo kot nova generacija zdravil in preventivnih sredstev s številnimi zdravilnimi učinki na telo. En primer takega delovanja je antihistaminični učinek na telo. Uporaba take vode pomembno zniža nivo histamina v krvi, ki igra pri večini alergij pomembno vlogo.

Priprava šungitne vode

Vodo nalijete v stekleno posodo oz. vrč in položite vanjo predhodno oprane šungitne kamne poljubne oblike in velikosti v razmerju 75 do 100 gramov šungita na 1 liter vode. Že pol ure kasneje ima voda antibakterijske lastnosti, v roku 3 dni pa voda pridobi vse svoje zdravilne lastnosti. Tako pripravljeno šungitno vodo prelijete v drugo posodo, šungitne kamne pa sperite pod tekočo vodo in napolnite posodo s svežo vodo. Pri tem naj vas ne moti črna barva pripravljene vode. V nekaj minutah se ta lebdeča usedlina posede in voda je popolnoma čista.

V kolikor uporabljate prečiščeno šungitno vodo vsakodnevno, se šungit priporoča zamenjati z novim svakih 6 mesecev.

Manjši kot so kosi šungita, hitrejši učinek čiščenja dosežemo. Če uporabite npr. 1 do 2 cm velike kose šungita, je z njimi obdelana voda pitna že po 10-15 minutah in naj ne bi stala več kot 2 dni. Bolj kot so delci šungita zdrobljeni, večjo reaktivno površino imajo z vodo, ki ji oddajo svoje zdravilne lastnosti. Delovanje šungita na telo je izjemno: zdravi, ščiti, pomlajuje, lajša bolečine in nevtralizira škodljivo delovanje geopatoloških obremenilnih mest.

Kot so ugotovili zdravniki, se počutijo bolniki, ki 2 ali 3 tedne uživajo šungitno vodo, mnogo bolje. Stanje ožilja, živčevja, prebave kot tudi krvnega obtoka se normalizira, stanje shizofrenije in drugih psihičnih obolenj se omili. Skrivnostnih lastnosti šungita do sedaj niso mogli razvozlati ne zdravniki in ne fiziki. Posrečilo se je zgolj, da so ugotovili, da se med delovanjem šungita na organizem v telesnih celicah sproži regeneracijski proces.

Uporaba šungitne vode, tako za pitje kot tudi za pripravo hrane, je koristna pri zdravljenju bolezni prebavnih organov, živčnih sistemov, urogenitalnih sistemov in sistema krvnega obtoka.

Za terapevtske namene se priporoča pitje najmanj treh kozarcev šungitne vode dnevno. Kot je že bilo rečeno, ima šungitna voda zdravilen pomlajevalni učinek na telo. Koža na obrazu postane čistejša, kožne gube, srbenje in kožni izpuščaji se zmanjšajo ali celo izginejo. Koža na glavi se okrepi, izgine prhljaj in lasje dobijo zdrav lesk. Šungitna voda zdravi poleg tega tudi ledvice in jetrne bolezni, bolezni žolčnih kamnov, vnetja ledvičnih votlin (pyrosis). Deluje pri vegetativni disteniji, boleznih želodca, črevesja, urogenitalnih boleznih, boleznih krvnih obtočil ter pri težavah z gibanjem. Odpravlja alergijska stanja in na splošno izboljša vitalnost telesa.

Šungitne kamenčke je potrebno enkrat mesečno postaviti na dopoldansko sonce.

OPOZORILO:
Zgornje besedilo in nasveti niso nadomestilo za zdravniško diagnosticiranje oz. zdravljenje. Ničesar ne predpisujemo in zato ne prevzemamo nobene odgovornosti. To so le informacije o možnih alternativnih oblikah samopomoči. Če boste ravnali po njih, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom ali farmacevtom, s tem sami prevzemate odgovornost za svoje zdravje.

Svoje Šungitne kamenčke lahko naročite tukaj: ŠUNGIT 100 g in 200 g